Parels

Een parel is een hard, rond voorwerp dat door bepaalde weekdieren (hoofdzakelijk oesters, soms slakken) wordt gemaakt, en dat opgevist wordt om als sieraad te dienen. De glans van parels hangt van de reflectie en de breking van het licht in de doorzichtige lagen af. Naarmate de laagjes dunner en talrijker zijn, is de glans fijner. Parels zijn vaak rond, maar soms ook onregelmatig van vorm, bijvoorbeeld traanvorm.

Een parel bestaat uit parelmoer; dit is voornamelijk koolzure kalk en organische hoornstof die de concentrisch om een middelpunt gerangschikte microkristallen aan elkaar kit. De laagjes worden door een hoornachtige stof, het eiwit conchiolin, aan elkaar gekit. Het geheel is het parelmoer.

Parels vormen zich in oestersachtige zeemossels, enkele soorten zoetwatermossels en soms ook in slakken. Ze ontstaan als reactie op binnengedrongen vreemde delen tussen de schelp en de mantel of zelfs in het inwendige van de mantel.

De buitenhuid van de mantel, het mantelepitheel, die gewoonlijk parelmoer vormt aan de binnenzijde van de schelp, omsluit echter ook binnengedrongen vreemde voorwerpen. En uit deze inkapsels ontstaat de parel.


Tahiti parels
Tahiti parelsWeetjes:
• De Tahiti parel wordt ook wel ´Pinctada margarita´ genoemd
• De meeste parels worden gevonden en gekweekt in Frans Polynesie, op de Cook Islands en andere eilanden in de Grote Oceaan
• De kleur van de Tahiti parels wordt niet geverfd zoals bij zoetwaterparels, maar de kleur wordt natuurlijk gevormd. Een tahiti parel kan kleuren bevatten als zwart, grijs, groen, violet, blauw. Als al deze kleuren zichtbaar zijn in 1 parel, noem je deze een ´Peacock´. Dit zijn de meest kostbare parels van de Tahiti parel. 

Zoetwaterparels
Zoetwater parelsWeetjes:
• Cultivé betekent dat iets is gekweekt. Alle parels worden tegenwoordig gekweekt, dus ook zoetwaterparels
• Zoetwaterparels zijn het goedkoopste, omdat de mossel in een schelp wel 20 tot 60 parels in een keer kan maken. Bij andere soorten parels zijn dit maar 1 of 2 parels per oogst
• De belangrijkste landen waar zoetwaterparels gekweekt worden zijn China, Japan en Amerika
• De zachte pastelkleuren van zoetwaterparels zijn natuurlijk. Overige kleuren zoals zwart, grijs en felle kleuren worden geverfd of bestraald. Let op, vermijdt parfum, haarlak, make-up, te weinig vocht (bewaar ze niet in een afgesloten kluis, of zet er een kom water naast), zweet en andere zuren.